Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Acordul moldo-rus - prelungit pe…

Acordul moldo-rus – prelungit pe 10 ani

Președintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, aflat într-o vizită oficială la Chişinău. Lavrov a opinat în favoarea extinderii bunelor relații dintre țări și l-a informat pe Marian Lupu despre prelungirea, pentru 10 ani, a Acordului de prietenie şi cooperare dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova.

Acest Acord prevede colaborarea în domeniul macroeconomic şi umanitar, cooperarea regională, dar şi în sferele energetic, agriculturii şi muncii. Oficialul rus a menționat că Rusia se pronunţă pentru reluarea negocierilor privind dosarul transnistrean. El a specificat că decizia privind necesitatea reluării negocierilor a fost luată la Moscova, acum două luni, de către reprezentanţii formatului „5+2”, iar prima rundă a negocierilor va avea loc la sfârșitul lunii curente, la Vilnius. Ministrul rus a relevat că este important de a contribui la deblocarea acestei situaţii şi de a concentra eforturile asupra identificării soluţiilor care să asigure reglementarea politică durabilă a diferendului transnistrean, în cadrul respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei şi asigurării unui statut special garantat al Transnistriei.

Președintele interimar Marian Lupu a reiterat caracterul strategic al relațiilor bilaterale moldo-ruse și a specificat că relaţiile comerciale şi economice dintre țările noastre se dezvoltă dinamic, iar Rusia este principalul partener comercial al R. Moldova. Șeful interimar al statului a specificat că este important să consolidăm în continuare dialogul politic la toate nivelurile, iar vizita domnului Lavrov se înscrie în acest deziderat.

În contextul diferendului transnistrean, Președintele interimar a menționat desfășurarea acțiunilor în cadrul reluării negocierilor oficiale în problema transnistreană în formatul 5+2. Președintele interimar Marian Lupu a reiterat poziția fermă privind statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova și a menționat necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană a Moldovei. Marian Lupu a mai menționat că discuția cu Serghei Lavrov a fost amplă și au fost găsite toate punctele comune care permit a afirma că această vizită și această întrevedere vor avea efecte benefice.